Balaton, vitorlázás, partmenti partik

A nyár közepén jártunk, amikor úgy döntöttem, hogy pár napot a Balatonnál töltök. Ekkor még nem tudtam a BalatonPRO-ról, ezért azt sem tudtam, hogy egy rakás barátomat a tóra csődítem majd….

Bizony, szó szerint a tóra, ugyanis a BalatonPRO.hu egy olyan oldal, ahol olyan vitorlásokat adnak bérbe, melyek fedélzetén ott is lehet aludni. De vannak csomagok, melyek keretében pont fiatal társaságokat várnak, ki lehet kötni és bulizni, a pont nekem, nekünk tetsző zenét játszó bulihelyen.

Azt írják, 6-tól 12 fő befogadására képes hajókban gondolkodhatunk. Ezek 4-10 darab alvóhellyel rendelkeznek. Siófokról indultunk és a fedélzeten végig szólt a zene. Önmagában felejthetetlen élmény! Amikor a barátaim megtudták, hogy ilyen lehetőséggel rúghatjuk be a nyarat, mindenki nagyon lelkes volt, de nem is hittük, hogy ennyire jól fogjuk érezni magunkat. A balatoni vitorlázás olyan dolog, ami Magyarország adottságait tekintve egy kiemelkedő opció a szórakozásra és kikapcsolódásra. Lehet csobbanni a tóban, és bármit felvihettünk a hajókra, pedig volt pia bőségesen rajtuk, bekészítve, már eleve.

Van olyan csomag, ami ingyenes vagy kedvezményes belépőt biztosít partmenti szórakozóhelyekre, de nem csak ilyen társaságoknak vannak programok, mint a miénk, és rövid, relaxációs kirándulásokat is kínál “balaton vitorlázás” témakörén belül a BalatonPRO.

A város zaja és a mindennapi stressz egyre elviselhetetlenebbé vált már, és amikor felkerekedtem, már úgy éreztem, hogy szükségem van némi kikapcsolódásra és meditációra. Ez pedig mindent adni tudott, felejthetetlen pár nap volt. A pihenést is és a bulizást is megkaptam egyben.

A vitorlás látványa már önmagában is megnyugtató érzést keltett bennem. Ahogy lassan kijöttünk a kikötőből, a nap melege kellemesen sütött az arcomra, a víz enyhe hullámzása pedig egyfajta ringatózó, álomszerű állapotba hozott. Mindenkinek ajánlom, hogy ezt egyszer élje át! Az ég kékje és a víz zöldje tökéletes harmóniában voltak egymással, mintha a természet is arra biztatna, hogy engedjem el a feszültséget.

A Balaton közepén, távol a part zajától, volt idő, amikor minden csendre intett. Csak a víz csobogása hallatszott, ahogy a vitorlás átszelte a hullámokat, és néha egy-egy madár dala törte meg a csendet. Ebben a csendben találtam meg azt a belső békét, amit oly régóta kerestem.

Minden reggel napfelkelte előtt keltem, hogy meditálhassak a hajó fedélzetén. A nap első sugarai aranyló fénybe burkolták a vizet, ami ilyenkor mintha tükörként verte volna vissza az ég színeit. A meditáció alatt a természet hangjai és a Balaton nyugalma egybeolvadtak a légzésemmel. Minden egyes mély lélegzetvétel a Balaton friss illatával töltötte meg a tüdőmet, és minden kilégzéssel mintha egy-egy darabot hagytam volna magam mögött a városi stresszből.

Úsztunk is a tóban természetesen, párszor. Az úszás is része volt a meditációnak, ahogy éreztem a víz simogató érintését a bőrömön, mintha maga a Balaton ölelt volna át. Ilyenkor teljesen elvesztem az időben, nem volt se múlt, se jövő, csak a jelen pillanat létezett.

Az utolsó estén, amikor a nap már lemenőben volt, és a Balaton aranyló-vörös színekben pompázott, leültem a vitorlás fedélzetére egy pohár borral a kezemben. Néztem, ahogy a nap eltűnik a horizonton, és ahogy a csillagok lassan előbújnak az égbolton. Ez volt az a pillanat, amikor teljesen átadtam magam a nyugalomnak és a békének. Ekkor értettem meg igazán, hogy miért volt ilyen különleges és felemelő ez a kaland. A vízen töltött idő nem csak a testemet frissítette fel, hanem a lelkemet is, új erőt és inspirációt adva a mindennapokhoz.

A Balaton vize, a csend, amikor már eltávolodunk a parttól és a természet közelsége olyan mélyen hatott rám, hogy éreztem, soha nem leszek már ugyanaz az ember, aki voltam. Életem legjobb kikapcsolódása volt ez, amit érdemes lesz megismételni. A balatoni vitorlázás az egyik legjobb dolog Magyarországon.